Geschiedenis

Het is niet exact bekend wanneer de eerste rolstoel ‘uitgevonden’ is. De eerste combinatie tussen een stoel en wielen waren er al voor 4000 jaar voor christus. Veel later, zo rond 530 voor de jaartelling, zijn er harde bewijzen gevonden voor de eerste rolstoelen. Eigenlijk was het niet meer dan stoel met een set wielen er onder.

De Spaanse koning Philips II had een ziekte aan de gewrichten waardoor hij minder mobiel was. Hij liet een rolstoel aanmeten in 1595 met een verstelbare rugleuning en beensteunen.

In 1655 maakte Stephan Farfler een rolstoel om zelf in te rijden. Net een soort zeepkist plaatste 2 hendels die op het tandwiel draaien en zo vooruit te kunnen. Bijna een eeuw later maakte de Engelsman John Dawson in 1783 een strandrolstoel. Met deze stoel kon geduwd of getrokken worden door een ezel. Varianten die gemaakt werden hadden zelfs een soort windscherm en hadden zelfs een soort huif.

Pas in de 19E eeuw werden de eerst rolstoelen gemaakt waarbij je zelf mee kon voortbewegen. Met de eerste ‘zelfduwers’ kreeg je nog wel vieze handen omdat je met je handen de band moest voortduwen. In 1881 werden er de iets kleinere velgen op de rolstoel geschroefd.

Daarna ging het snel. In 1916 kwamen de eerste modellen met een motortje. Niet zo compact zoals we ze nu kennen en dat was ook meteen het manco. De rolstoel werd te zwaar en prijzig. De ontwikkeling die daarna kwamen contenteerden zich op het compacter en opvouwbaar maken van de rolstoel. Harry Jennings en Herbert Everest (de laatste ging door zijn rug en kon niet meer lopen) maakte rond 1933 de eerste opvouwbare rolstoel die gemakkelijk meegenomen kon worden in de auto. De “x-brace’’ stoel woog 23 kilo en is de basis voor de rolstoelen die we nu nog steeds zien. Ze startte een bedrijf en vroegen in eerste instantie wel toren hoge prijzen hiervoor.

De innovatie van de laatste decennia ligt voornamelijk op het comfort, uiterlijk en gebruiksvriendelijkheid. Denk maar aan het kunnen voortbewegen met een joystick of zelfs met je kin of mond! Ook de introductie van elektrische motoren zorgde voor de moderne rolstoelen die we nu kennen.