Type rolstoelen

rolstoel-sport

Er zijn verschillende rolstoelen voor verschillende doeleinden.

Speciaal gemaakt voor kinderen zijn de kindersrolstoelen. Deze stoelen wijken af van de reguliere rolstoelen omdat ze mee moeten kunnen groeien met de lengte van het kind. Rolstoelen voor kinderen onder de 5 jaar moeten voorzien zijn van antikiepwieltjes (om niet achterover te vallen), duwhandvatten (voor de ouders) en spaakbeschermers (ter bescherming van de kinderhanden). Tja, eigenlijk puur voor de veiligheid. Het gewicht van de kinder stoelen zijn een kwart minder zwaar van dan de reguliere volwassen rolstoelen. Bij de elektrische kinderrolstoel zijn er beperkingen aan de maximale snelheid. Deze ligt tussen de 6 en 10 km per uur.

De obesitasrolstoelen kennen een extra brede zitstoel van meer dan 50 centimeter. Om het gewicht te kunnen houden is deze verstevigd voor het dragen van maximaal 450 kilo. Het nadeel van deze stoelen is dat ze zwaarder zijn dan reguliere rolstoelen. Daarom zijn er naast de hand bewogen rolstoelen ook elektrische obesitasrolstoelen. Om de mogelijkheid te hebben om met de auto te reizen zijn er opvouwbare obesitasrolstoelen. Deze rolstoelen hebben wel meerdere scharnierpunten om de piekbelasting aan te kunnen.

Een andere variant rolstoelen is de sportrolstoel die voor diverse sporten gebruikt kunnen worden. De meeste sportrolstoelen staan de wielen extreem scheef. Dit om gemakkelijker te excelleren en te bewegen. Vaak zijn er specifieke afstelmogelijkheden die een grote impact hebben op performance.

Tenslotte zijn er nog meer type rolstoelen zoals strandrolstoel, douche rolstoel, zwembad rolstoel, toiletrolstoel en of the road rolstoel. Dit laatste zijn zeer sterke en grote rolstoelen die vaak vierwielaandrijving hebben. Je kunt ze gebruiken op minder verharde wegen zoals in het bos en in de moder. Wel zijn ze minder geschikt voor het strand en dit komt omdat de motor slecht tegen zand kan.

De meest gebruikte rolstoel is de elektrische rolstoel en kent een snelheid van 9 tot 14 km per uur