Tips

Tips-rolstoel

Het is voor iedereen belangrijk om actief te bewegen of je nu valide of invalide bent. Voor invaliden is een goede rolstoel onontbeerlijk of het nu om sporten of voor het dagelijks gebruik is. Het is verstandig om met ervaren adviseur te praten voordat je over gaat tot de aanschaf een nieuwe rolstoel.

Als je voor een langere tijd een rolstoel nodig hebt is een leenstoel minder geschikt en zal je op zoek moeten gaan naar een goede rolstoel. Voor het dagelijks gebruik zal je een keuze moeten maken of je een handbewogen rolstoel of een elektrische rolstoel wilt aanschaffen.

Er zijn een paar eigenschappen waar je naar kan kijken. Het comfort is wellicht de belangrijkste. Veel passen en ervaren waarbij je kijkt naar de rugleuning, gebruik van de beensteun en de zitting. Opvouwbare rolstoelen zijn natuurlijk handig als je met de auto ergens naar toe wilt. Let vooral op hoe compact je stoel wordt als je deze (eenvoudig?) inklapt. Kijk of deze past in de kofferbak van je auto.

Een ander belangrijk aspect van de rolstoel is het gewicht van de stoel. Niet alleen voor het opvouwen voor vervoer maar ook voor het voortbewegen. Dit wordt een stuk gemakkelijker als je kiest voor een lichtgewicht rolstoel.

De meeste rolstoelen hebben opties op rolstoelen. Hierbij kan je denken aan afneembare grote wielen of voetsteunen. Dit is weer handig voor het transport.

Tenslotte zijn er de diverse instelling mogelijkheden relevant voor het kiezen van een goede rolstoel. Let hierbij op dat de voetsteunen goed ingesteld kunnen worden. Als je rechtop zit moet je gemakkelijk een vinger kunnen stoppen tussen de knieholte en de zitting. Ook de armsteunen moet je kunnen verstellen. Hierbij moet je je arm rustig neerhangen met een rechte hoek. Plaats de armsteun ongeveer 2 cm hoger.

De zitbreedte van de rolstoel hangt af van de breedte van je heupen. Als je een rolstoel probeert, hou er dan rekening mee dat je ook met winterkleding nog comfortabel zit. Hou een marge van een paar centimeter aan (4 cm)